Cognitieve

Therapie

Cognitieve therapie (CT) is een actieve therapievorm. Het gaat er vanuit dat je je gevoel aan kunt passen door je te richten op je eigen gedachten en gedrag. Wat er in je leven is gebeurt kun je niet zelf aanpassen. Maar je kunt wel leren hoe ermee om te gaan. Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Daarom gaan we samen gaan we op zoek naar de gebeurtenissen in jouw leven. Zijn er een soort patronen die voor jou gelden? We leggen de focus op de meest belangrijke daarvan en pakken die aan.

Hoewel CT een relatief kortdurende therapie is wordt er wel iets van je gevraagd. Gedragsverandering kost doorgaans twee maanden om goed in te laten slijten. Dit betekent vaak dat je verder gaat met jezelf nádat de therapie al beëindigd is. Je hebt dan later nog een follow-up of booster-sessie.

Deze vorm van therapie geen zogenaamde ‘Freudeaanse sofa’. Anders gezegd je gaat niet op een bank liggen om je problemen eens met mij door te nemen. Zo werkt het ook niet in de echte wereld. En dat is wel de plek waar jij je staande wilt houden. Met de actieve houding bij CT leer je te veranderen en te accepteren. Wat mij betreft is iedereen die moeite waard.

Herken je jezelf in één van de voorbeelden? Of ben je gewoon benieuwd of ik je kan helpen?