Werkwijze

Tijdens het eerste gesprek (de intake) zullen we nader kennis maken met elkaar. Voordat we met een behandeling starten vindt er eerst een probleem analyse plaats. Daarna selecteren we maximaal 3 punten waar we aan gaan werken. Ik heb dan ook een beeld van het aantal sessies dat we nodig zullen hebben.

Gedurende het traject bewaken we samen de voortgang. Ook doen we een korte evaluatie van elke sessie zodat jij kunt aangeven wat voor jou werkt en wat niet.

Vervolgens komt het afscheid. Je klachten zijn verminderd en je hebt nu de vaardigheden om zelf verder te gaan. Na twee tot drie maanden neem ik weer contact met je op om te horen of het nog steeds goed met je gaat of dat de klachten zijn teruggekomen. We kunnen dan eventueel een booster-sessie inplannen.

Hoeveel sessies heb ik nodig?

Het aantal benodigde sessies is pas duidelijk na de intake. Wel kan ik zeggen dat het gemiddelde aantal tussen de 5 en 15 ligt. Mijn streven is om het aantal sessies zo laag mogelijk te houden.

ACT en/of Cognitieve therapie

ACT en Cognitieve therapie zijn de twee therapievormen die ik geef. Met ACT kun je leren om op een meer accepterende manier naar je klachten te kijken en om jezelf een doel te geven in het leven. Met cognitieve therapie leer je hoe jij je eigen gedachten en gedrag kunt sturen zodat je daarmee je gevoel kunt beïnvloeden. Beide vormen zijn wetenschappelijk gezien effectief. Samen gaan we kijken welke vorm het beste bij jou en jouw situatie past.

Cognitieve therapie
Cognitieve therapie (CT) is wetenschappelijk gezien de meest effectieve vorm van psychotherapie. Dit houdt in dat je er relatief snel resultaten mee kunt boeken en dat het bij de meest bekende psychische problemen helpt. Het is een actieve therapievorm. Kort samengevat gaan we samen kijken hoe jouw gedrag of je gedachtes invloed hebben op je leven en hoe we deze kunnen veranderen.
ACT
Met ACT leer je anders te denken over de gedachtes die je hebt. In plaats van er tegen te vechten kun je ook leren deze te accepteren en wat milder te worden voor jezelf. Samen gaan we op zoek naar wat jou drijft en gaan we werken aan waar je goed in bent in plaats van beter maken waar je 'slecht' in bent.